Hvad er madopbevaring?
Madopbevaring er en nem måde at gemme rester på, og en god løsning til at undgå madspild. Mange benytter f.eks. glas, plastbøtter og opbevaringsbokse til mad, alt efter om maden skal opbevares tørt, koldt eller fryses ned.
Dine fordele med god madopbevaring
Madspild er et generelt samfundsproblem, både i Danmark og andre steder i verden. Herhjemme anslår Fødevarestyrelsen, at danske husholdninger alene smider over 247.000 ton mad ud årligt - derfor er der også god grund til at bekæmpe madspildet, i hjemmet såvel som på arbejdspladsen.
Én god og relativt nem måde at komme madspild til livs, er ved at bruge praktisk madopbevaring i hverdagen, fordi det:
- Holder maden frisk i længere tid
- Kan stables, og sparer plads i køleskabet
- Gør det nemt at organisere både mad og drikke
- Giver dig mulighed for at fryse maden ned
Ved at bruge praktiske plastbøtter til fødevarer kan du derfor være med til at minimere madspildet, hvad enten det er i kantinen med kollegerne eller derhjemme med familien.
Hvilke opbevaringsbøtter har du brug for?
Uanset om du skal bruge madopbevaring til køkkenet, kantinen, viktualier rummet eller noget helt fjerde, så finder du mange forskellige slags opbevaringsbokse til mad hos Lomax, der gør det nemt at holde maden frisk. I vores sortiment af køkkenudstyr kan du bl.a. vælge blandt et stort udvalg af:
- Plastbøtter
- Madopbevaring glas
- Brødkasser
- Kander
Du finder selvfølgelig også madopbevaring med låg, og i mange forskellige størrelser og former. Husk dog på, at ikke alle fødevarer er ens, og derfor kan du have behov for forskellige typer opbevaring, alt efter om du f.eks. skal opbevare:
- Frugt og grønt
- Kød og fisk
- Mejeriprodukter
- Drikkevarer
Med andre ord, der findes opbevaringsløsninger, der løser forskellige formål, og derfor kan det være en god idé at overveje faktorer som nedenfor, inden du vælger:
- Hvilke fødevarer skal du opbevare?
- Hvor store mængder mad drejer det sig om?
- Har du behov for at kunne fryse maden ned?
- Har du behov for at kunne opvarme maden i mikroovnen?
Eksempel: Mange grøntsags og frugttyper kan opbevares direkte i kasser uden låg, uden grøntsagerne bliver dårlige. Det gælder også oversete tørvarer som mel, sukker, mysli og lignende fødevarer, der nemt holder sig over længere tid, og som skal stå tørt og ikke for varmt eller koldt, men ikke må stå i køleskabet på grund af kondensdannelse.
Omvendt skal og bør letfordærvelige fødevarer, dvs. fisk og kød, pålægs- og madrester samt ost, mælk- og mejeriprodukter, altid opbevares i køleskabet. Samtidig bør de også opbevares i bøtter med låg, der slutter tæt og forsegler beholderen maden er i, da det forebygger bakteriespredning til og fra beholderen.
Gode tips - sådan skal du opbevare maden
Der findes mange velmenende holdninger og husråd til hvordan man skal bære sig ad med opbevaring af mad og fødevarer. Blandt de klassiske og mest ofte stillede spørgsmål til madopbevaring og køleskab temperatur, er blandt andet:
- Hvilken temperatur skal et køleskab have?
- Hvad er normal temperatur?
Køleskab opbevaring
Bakterier trives og vokser ved varmere temperaturer, og derfor må temperaturen i dit køleskab ikke overstige 5°C. Dog kan temperaturen afvige fra toppen af køleskabet til bunden, og derfor lyder en tommelfingerregel også, ikke at overfylde dit køleskab, så den kolde luft kan cirkulere ordentligt.
Samtidig bør du stille de letfordærvelige fødevarer på de midterste til nederste hylder, da køleskabet er koldest her. Modsat mange danskeres vaner, anbefales det også at mælk, yoghurt og lignende, ikke stilles i lågen, da temperaturen svinger mest her. De skal derimod gerne stå længst inde på hylderne, mens fødevarer som æg, marmelader, syltede grøntsager mm. snildt stå på de høje hylder.
Et ekstra tip: Vil du være på den sikre side, anbefaler vi altid at følge myndighedernes officielle anvisninger, i dette tilfælde Fødevarestyrelsens anvisninger, find dem her.
Madopbevaring fryser
Mad skal fryses hurtigt ned, hvis det skal i fryseren. Det betyder lavpraktisk, at maden skal fryses, så snart den er dampet af. Sørg samtidig for at din fryser holder en temperatur på -18°C, hvis maden skal fryses korrekt, og følg rådene nedenfor:
- Undgå luft i dine plastbøtter, brug evt. fryseposer
- Pak maden i mindre portioner, så det fryser hurtigere
- Fordel maden i flere skuffer
- Lad være at underfylde/overfylde fryseren, så luften cirkulerer ordentlig
Skal du ikke køle eller fryse maden, men derimod genopvarme den, f.eks. i mikroovnen. Så sørg for at maden er ordentligt gennemvarmet ved en høj temperatur, og ikke kun lunet. Lad også maden hvile kort, så varmen fordeles i hele måltidet.
Vis mindre